Yangında zarar gören Konya'nın 'şehircilik tarihi' kurtarılıyor
29 Aralık 2009 - 12:20
Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü arşivindeki yangında zarar gören binlerce evrağın onarılması için çalışma başlatıldı. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan yaklaşık 20 kişilik kurtarma ekibi, belgeleri 2 ay içerisinde onararak, eski haline getirecek. Kurtarma işleminin ardından eserler dijital ortama aktarılacak. Yangında zarar gören belgeler arasında Konya, Karaman ve Aksaray illerine ait, imar projeleri, çevre düzenlemeleri, tescil ve tespit fişleri, kurul kararları gibi binlerce evrak bulunuyor.
Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü binasında geçen Pazar günü çıkan yangın kısa sürede büyümüş, evrak bölümüne zarar vermişti. Yangının ardından çalışma başlatan yetkililer, zarar tespitinin ardından belgeleri kurtarmak için çalışma başlattı. Kısa süre içerisinde Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü ile irtibata geçildi. Müdürlük bünyesinde özel bir ekibin oluşturulmasının ardından zarar gören binlerce belge araçlarla kütüphaneye taşındı. Yazma ve Nadir Eserler Restorasyon Araştırma Merkezi'ne alınan belgeler, burada özenle birbirinden ayrılarak kurutmaya konuldu. Yangında, Konya, Karaman ve Aksaray illerine ait yarım asırlık belgelerin zarar gördüğü öğrenildi.
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, hasar görmüş arşiv evraklarının kütüphaneye ulaştığını söyledi. Yanan dosyalar arasında yaklaşık yarım asırlık belgeler bulunduğunu aktaran Bekir Şahin, binlerce belgeyi kurtarmak için yaklaşık 20 kişilik ekiple birlikte onarma çalışmalarına başladıklarını belirtti. Zarar gören belgelerin yüzde 98'lik bölümünü kurtaracaklarını söyleyen Şahin, "İtfaiye ekiplerinin yangına müdahale etmesi sırasında evrakların çoğu ıslanmış. Evrakların sayfaları birbirine yapışmış. İşleme ilk olarak sayfaları birbirinden ayırmakla başladık. Sayfaları kurutma işlemine tabi tuttuk. Evrakların birbirine karışmaması için her dosyayı ayrı ayrı yerde topladık. Bu belgeler bir kurumun arşivi, hepsi önemli evraklar. 1960'lı hatta daha eski yıllardan kalma belgeler mevcut. Evrakların eski haline getirme işlemi bir kaç ay sürecek." dedi.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, yangına maruz kalan evrakların kurtarılması için hızlı bir çalışma başlattıklarını dile getirdi. Çıpan, çok titiz bir çalışma yürüttüklerini aktardı.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gürhan Özdeğer ve beraberindeki ekip de Konya'ya gelerek incelemelerde bulundu. Özdeğer, belgelerin en az hasarla kurtarılması için çalışmalara katılan herkese teşekkür etti.
Yorumlar