FÜTÜVVETNAME-İ DELLAKAN

FÜTÜVVETNAME-İ DELLAKAN

Berberlerle ilgili bu Fütüvvetname, Tahran Üniversitesi Merkez Kütüphanesi nr. 7566’da kayıtlıdır. Metin 7 sayfadan ibarettir. Seyit Nakşali Şah adlı bir Haksari dervişi tarafından yazılmıştır. onun piri ise nüshanın bir sayfasının alt kısmında Nakşali Şah H.1317/… yılında Fakirin altı merhalesini keçdiğini ve irşad makamına ulaştığını yazmışdır.
Berberlerin inançları ve gelenekleri hakkında bilgiler verilmektedir. Diğer Fütüvvetnamelerden birçok bilgileri almıştır. Kendi ustadlarından öğrendiği rivayetleri de buraya eklemiştir.
Bu Fütüvvetname sade dilde, soru-cevap şekilinde yazılmış, kıssavari bir şekilde başlayarak devam eder.
Konusu daha çok tıraş ve ustura, berberlerin kullandıkları aletler ve onların ortaya çıkması hakkında bilgi ve bir bölüm Salman Farsi’nin hayatı ve onun Medine’ye gitmesi hakkında bilgi verir. Bu metinde Salman "Baba" lakaplıdır. Risalenin son bölümünde berberlerin makas, cımbız, ayna ve tarak gibi aletlerinin ortaya çıkması hakkında da efsaneler yazılmış, bazı berberlerin diğer işleri, o cümleden "sünnet etmek" hakkında yazılmıştır.
Bekir ŞAHİN

KAYNAKÇA
Ziver Hüseyinova, “Fars Edebiyatı’nda Ahilik”  Ahilik Uluslararası Sempozyumu, “Kalite Merkezli Bir Yaşam”, Kayseri 2011, s.36.


Yorumlar

Popüler Yayınlar