HÂCE-İ CİHAN’IN VAKFETTİĞİ BİR KİTAP VE VAKFİYESİ
                                                                                                                                       Bekir ŞAHİN
            Konya Selçuklu’nun başkenti;  Yusuf Ağa ise Kütüphanesi adeta Selçuklu’nun hafızası durumunda; Ayrıca 1984 yılında açılan Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi  bugün Anadolu’nun belleği durumundaki eserlerin merkezi haline gelmiştir.
          İstanbul’daki kütüphanelerde bulunan kitapların, yıllar önce katalogları hazırlanmış olup, bu eserler  yerli yabancı bilim adamları tarafından adeta didik didik incelenmiştir.
          Ancak Konya’daki eserlerin birçoğuna el sürülmemiş, bu eserler birer hazine gibi uyumakta ve esrarlarını korumaktadır. Bu tarihi kaynaklar tarandıktan sonra hiç umulmadık, taze ve orijinal bilgiler, ilmin ve tarihin pek çok kör düğümlerini çözecektir. III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan’ın Kethüdası Yusuf Ağa tarafından 1794 yılında kurulmuş olan, Yusuf Ağa Kütüphanesi 3186 cilt içerisinde 5152 eseriyle araştırmacıları beklemektedir.
         Kütüphanemizdeki tetkikimiz sırasında 5467 numaralı “Şerhu’t Tasavvuf fi Marifeti’l Tasavvu”f ( Müellifi: Ebu Bekir Muhammed bin İbrahim el Buhâri el Kalâbâdi) isimli eser Hâce-i Cihân tarafından bağışlanmış olup, büyük bir ihtimalle Hace-i Cihan kendi el yazısı ile kitaba bir de vakfiye yazmıştır. Bu vakfiye ile “Hocacihan” olarak bildiğimiz “Hâce-i Cihân”’nın dedesin adının Ahmet, babasının adının Kayser, kendi adının Süleyman olduğunu, Hace-i Cihan olarak da şöhret bulduğunu; en önemlisi de bu zamana kadar Tüccar olarak  bilinen Hoca Cihan’ın , vakfiyede geçen “el-Emir” ve “el-Melik  ifadelerinden, bir devlet adamı olduğunu öğreniyoruz.
 

                                                               














  Yusuf Ağa: 5467 1-a sayfası
             





  OKUNUŞU:
              Vakafe el-Emir el- Kebir el-Hasib el-Nesib el-Melik,el-Mustahfaz
 Muvahhidin,……………Ahmed İbn-i Kayser ibn-i Süleyman el-ma’ruf be Hâce-i Cihân ale’z-zaviye es-Sadriyye radıyallahu anhüma ve sarrafe enla yuhrace minhu, illa birahmi vesigın “femen beddelehu ba’dema semiahü fe innema ismühu alellezîne yübeddiluneh  innallahe semiun alim” fi tarih ışrîne ramazan sene sitte ve sitte mie (616/1219)


Eserin Künyesi
S.N.
Detay
Detay
Ktp/Bölüm/Oda
Durum

1
Kitâb Şerh et-Ta’arrüf Fi Ma’rifat et-Tasavvuf / Abü Bekr Muhammad b. İbrâhim el-Buhâri el-Kalâbâdi

- YusufAğa Kütüphanesi -
YY0000005467


Yazarlar
Basım Bilgileri

Fiziksel Nitelik
255 x 172 - b.b. yk. 212 s. 422 st. b.b. S. Nesih.
Dizi Kaydı

Notlar
Meşin Selçuk. Miklepli, şirazeli, ıstambajlı. Sadreddin Konevi-5604
Öz/Özet/İçindekiler



Cilt/Kopya No/İlinti
k.1
Özellikler
Tür: Kitap Şekil: El Yazısı Dil: Farsça
Sağlama Şekli
Devir



Yorumlar

Popüler Yayınlar