KONYA BÖLGE YAZMA ESERLER KÜTÜPHANESİ





              Anadolu'nun yazma koleksiyonlarını bünyesinde bulunduran kütüphane.

Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, ülkemizin çeşitli kütüphanelerinde bulunan değerli yazma koleksiyonlarını bir araya toplayarak, bu eserlerin bakım ve onarımlarını yapmak, araştırmacıların hizmetine sunmak maksadı ile 20 Temmuz 1984'te açılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak, Meram ilçesi, Abdülaziz Mahallesi, Yavuz Selim Caddesi, Nu. 86 adresinde hizmet sunmuştur. Ayrıca, Sultan Üçüncü Selim'in annesi Mihrişah Sultan'ın kethüdası Yusuf Ağa* tarafından 1209/1795 yılında yaptırılan Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi* de bu kütüphaneye bağlı olarak hizmet vermiştir.
Kütüphanenin kuruluşundan bu yana ülkemizin değişik yerlerinde bulunan yetmiş iki kütüphanenin yazma ve nadir matbu eseri devir yoluyla Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne taşınmıştır. Ayrıca  Satın alma ve bağış yoluyla da koleksiyonu genişlemiştir.
Kütüphanede el yazması eserlerin korunduğu dört adet özel çelik kasa biçiminde depo bulunmaktadır. Bir CD arşiv odası ve diğer çalışma odaları ile birlikte kütüphanenin toplam kullanım alanı yaklaşık 3000 m2'dir. Yazma eserlerin muhafaza edildiği bölüm; hırsızlık, yangın ve deprem gibi doğal afetlere karşı tam korumalıdır. Burada iklimlendirme değerleri sürekli takip edilmektedir. Bugüne kadar, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi koleksiyonunda devir, bağış ve satın alma yoluyla temin edilmiş kayıtlı ve halen tasnifi devam etmekte olan toplam 63. 857 cilt mevcuttur. Çeşitli konu ve dillerde (Osmanlı Türkçesi, Arapça, Farsça başta olmak üzere) yazılan bu eserlerin çoğunluğu Osmanlı döneminde telif ve istinsah edilen yazmalardır. Kütüphane sahip olduğu eserlerin nicelik ve nitelikleriyle yerli ve yabancı araştırmacılar için önemli bir merkez durumundadır.
Elyazması eserlerin tamamı, nadir matbu eserlerin büyük bir kısmı sayısallaştırılmıştır. Araştırmacılar, kütüphanede sayısal kataloglardan bilgisayar ortamında arama yapabilmektedirler. İstedikleri kitapların CD'lerini alabildikleri gibi kütüphaneye gelmeden telefon, e-posta, vb iletişim araçlarıyla eserlerin dijital kopyalarını temin edebilmektedirler.
Hasar görmüş eserlerin bakım ve onarımları için Restorasyon ve Araştırma Merkezi oluşturulmuştur. Bu bölümde tamire muhtaç eserler, cilt ve patoloji servislerinde aslına uygun olarak bakım görmektedir. Kitap ve belgelerin temizlik ve bakımları ile kitapların sayfa ve cilt tamirleri yapılmaktadır.
Kütüphane, Anadolu'nun en kapsamlı koleksiyonlarını bünyesinde bulundurmaktadır. Sadreddin Konevi*, İbn-i Arabi* ve Hz. Mevlâna* gibi büyük alimlere ait eserler, kütüphanenin dikkat çeken kitaplarıdır. Burası, tıp yazmaları konusunda da dünyanın en zengin koleksiyonuna sahip olup İmam Gazali'den İmam-ı Âzam'a yüzlerce alim ve mutasavvıfın eserini bünyesinde bulundurmaktadır. Ayrıca, Hacı Bektaş İlçe Halk Kütüphanesinde bulunan Bektaşilik ile ilgili el yazması eserler de buradadır
Kütüphanede, bu koleksiyonların dışında dijital ortamda yer alan koleksiyonlardan bazıları ise şunlardır: Dubai Cuma el-Macid Kültür Merkezi (dünyanın doksan yedi ayrı kütüphanesine ait eserler), Rodos Hafız Ahmet Ağa Kütüphanesi, Tıp Yazmaları Koleksiyonu, Fatih Üniversitesi Şefik Can Koleksiyonu, Sami Tokgöz Koleksiyonu.
Kütüphanenin ilk müdürü Lütfi İkiz(19.03.1984- 23. 11. 1987 ), daha sonra sırasıyla;
Ali BERBEROĞLU            10.11.1987                                 24.09.1992
Halil ETGÜER                     24.09.1992                                04.12.1996
Süleyman TÜRKMEN         04.12.1996                                 12.08.1997
Halil ETGÜER                     12.08.1997                                17.05.1999
Süleyman TÜRKMEN          17.05.1999                               19.06.2002
Bekir ŞAHİN                       19.06.2002                                12.10.2011
Kütüphane, daha önce İlgili kurum olarak; Kültür  ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak teşkilatlanmıştır. Son olarak Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kuruluş Ve Görevleri Hakkında 6093 sayılı Kanun ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı olarak teşkilatlanmış olup; Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü Kurulmuştur. Konya  Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne Diyarbakır Ziya Gökalp,  Kayseri Raşit Efendi, Manisa Yazna Eser Kütüphanesi ve Karatay Yusufağa Kütüphane Müdürlükleri Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne bağlanmıştır.
BİBLİYOĞRAFYA :Şahin, 2008, 281; Akman, 2001, 18;İkiz,1986,6,Ceylan,1985

.


BEKİR ŞAHİN

Yorumlar

Popüler Yayınlar