İKİZ MEHMET LÜTFİ


İkiz Mehmet Lütfi

(29. 05. 1929- 24. 8. 2007)

Kütüphane müdürü

Kırşehir’de doğdu. Babası İbrahim Ethem Bey, annesi Fatma Hanım’dır.

Kökeni Maraş’a yerleşen Oğuz Boylarına dayanır. İlk ve orta tahsilini memleketi Kırşehir’de tamamlayan Lütfi İkiz lise tahsiline Konya’da başladı.  Ankara, Yozgat, Samsun ‘da devam etti. Kayseri’de tamamladı.

 Liseyi bitirdikten sonra Kırşehir’e dönen Lütfi İkiz Erol Güngör’ün dedesi Hafız Osman Efendi’den Arapça ve dini ilimler tahsil etti

 Lütfi İkiz Kırşehir’de Müftü Mehmet Efendi’den özel dersler okudu.

Ermenekli Büyük Saffet Efendi’den icazet aldı. Maraşlı Rahmi Eray’ın eğitim halkasına da bulundu,

İstanbul’da ki eğitiminden sonra, memleketi Kırşehir’e döndü.

Bursa’da askerliğini tamamladı. Askerlik dönüşü Nevşehir kütüphane müdürlüğüne tayin edildi. İki yıl sonra kütüphane müdürlüğü görevine son verildi. Bunun üzerine Almanya’ya giderek Yazma Eserler ve Kitap Restorasyonu üzerinde iki yıla yakın kurs gördü.

Almanya dönüşünde Ankara Türk Ocağı Müdürlüğüne getirildi. Ocağın genel Başkanı Hamdullah Suphi Tanrıöverle birlikte altı yıl çalıştı.

Türk Ocağı Müdürü iken, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi şark dilleri bölümüne devam etti. Son sınıfta iken okuldan ayrıldı.

Kastamonu İl halk Kütüphane Müdürlüğüne atandı.24/01/ 1984 tarihinde Nevşehir  İl Halk Kütüphanesinden  Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesine Müdür olarak atandı. 19 /03/ 1984 tarihinde Konya’da görevine başladı. Nevşehir, Kastamonu, Çorum, Konya kütüphane müdürlüklerinde bulundu.1988 yılında Kütüphane Müdürlüğünden emekli oldu.

Ömrünü kitap ve kütüphaneye adayan İkiz, Görev yaptığı kütüphanelerin koleksiyonlarının gelişmesine önemli katkılar sağladı .Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nin binasının yapılmasına, kütüphanenin açılmasına ve burada kitap şifahanesinin kurulmasına öncülük etti.

 

Yayımlanmış eserlerinden bazıları şunlardır;

 Kültür, San'at ve Medeniyetimizde Ahilik, Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (HAGEM) Yayınları, Ankara 2001

Türkiye Masonları, Komünist Hücrelerinin Faaliyeti, İstanbul 1963.

Türk Tarihi İçinde Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, Konya 2001.

Yufağa Kütüphanesi Tarihçe Teşkilat ve Katalogu, Konya 1985

 Konya Bölge yazma Eserler Katalogu, Konya 1985.

Binlerce Türkçe baskı kitabını Kırşehir İl Halk Kütüphanesi’ne bağışladı ve bu kütüphaneye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ismi verildi. İkiz 500 kitabını Bosna-Hersek Türkiyat Enstitüsü’ne, 500'ünü ise Kerkük Türkmen Kütüphanesi’ne verdi 'Elindeki 160'ın üzerinde yazma eseri de en iyi korunacağını düşündüğü Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne bağışladı. II. Abdülhamit'in sürgüne gönderilmesinin ardından talan edilen Yıldız Sarayı ve kütüphanesinin kaybolan önemli eserlerinden 30'u, İkiz'in verdiği yazma eserler arasında en önemlileri olarak değerlendirilebilir.

 

Evli ve iki çocuk babası olan İkiz, 24 Ağustos 2007 Tarihinde hakka yürüdü.  

Bekir ŞAHİN

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Allah rahmet eylesin; ruhu şad, mekânı cennet olsun inşallah.

Popüler Yayınlar