LADİK


 

Sarayönü İlçesine bağlı bir yerleşim merkezi olup, Konya’yı Eskişehir, Afyon Karahisar karayolu kasabadan geçmektedir. Kasabanın ilçeye olan uzaklığı 7 km. Konya İline uzaklığı ise 40 Km dir.

1960 Yıllarında Kasabaya Halıcı İsmi verilmiş ve resmi kayıtlarda Halıcı olarak yer almış olsa da yöre insanı tarafından bu isim benimsenmemiş ve tekrar Ladik olarak değiştirilmiştir 14.04.1960 tarihi itibariyle Belediyelik olan Kasaba şu anda 9500 nüfusa sahip olup, 2500 civarında hane ile üç Mahalleden ibarettir. Ortalama yerleşim alanı 600 Hektar civarındadır. Kasabanın alanı yaklaşık 800.000.000 m2.’dir. Kasabanın tarihi Kalıntılardan Hititler, Romalılar ,Bizanslılar döneminde önemli bir yerleşim birimi olduğunu göstermektedir. Kent Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Tarihi ticaret ve Kültür yolu, İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle değerini daima korumuştur.

Cihannüma adlı eserde burası Düz ve İşlek Yol üzerinde kurulmuş cami, han ve hamamlar bulunan bir kaza merkezi olarak bahsedilir. Evliya Çelebi ise Seyahatnamesinde buranın kendi zamanında celali ve cemali zulmünden bir kasabacık haline geldiğini söyler.

XIX. Asırda buradan geçmiş olan bazı seyyahlar halkın örtü, halı, aba imalatı ile meşgul olduğundan bahseder.

Kasaba içerisinde tarihi eserlerden (Yazılı taşlar, pınar isimleri v.s.) buranın Selefkiler, Romalılar ve Hitit’lerin egemenliği altında kaldığı, daha sonra Anadolu’nun fethi ile Selçukluların hakimiyetine geçtiği kasaba içerisindeki cami, çeşme gibi tarihi eserlerden anlaşılmaktadı. rLaodiekia antik dönemde Roma’nın doğuya uzanan yol bağlantılarırı için önemli bir noktada bulunması sebebiyle o devir içinde büyük önem arz etmekteydi.  Kasabada halen mevcut olan medrese çeşmesi ve yaşlı zatların naklinden, burada geniş çapta bir medresenin olduğu ve ilmi çalışmaların yapıldığı ortaya çıkmaktadır.

            Kasabanın şu anki ana gelir kaynağı Tarım ve hayvancılık olmakla birlikte, Endüstriyel alanda çalışanlar ve Ladik ismi ile özdeşleşen Ladik Halısı da üretim ve pazarlaması kısmen devam etmektedir.

Ladik Kasabası Civa, Kurşun, Mermer, Bakır ve Gümüş madeni bakımından işletilmeye müsait çok zengin bir yerde bulunmaktadır. Ancak civa işletmesi durdurulmuştur.

Kasabada özellikle Büyükbaş hayvancılığı geliştirilmiş süt ve besi üzerine Konya Bölgesinde dikkat çekecek duruma gelmiştir. Yaklaşık 7500 civarında süt inekçiliği, 5000 civarında Besi Hayvancılığı yapılmaktadır. Ortalama günlük 35 ton civarındaki süt Konya ve yakın yöredeki süt işleme fabrikalarına sevk edilmektedir

Arazisi oldukça düzdür. Toprakları tarıma elverişlidir. Halıcılığın ilerlemesi ile çevre köylerden alınan tarlalar ile halkın tarlaları artmıştır. Tarım modern açları ile yapılmaktadır. En çok üretilen tarım ürünleri; buğday, arpa, çavdar ve yulafın yanında özellikle devlet teşvikleri ile yem bitkisi olan fiğ ekimi yapılmaktadır

Kasabanın Konya-Afyon Karayolu üzerinde işlek bir mekânda olması sebebiyle göç vermek yerine, Kasaba dışarıdan göç almaktadır. Yol boyuna kurulan 11 Adet Akaryakıt Satış İstasyonu ve Ek Tesisleri, PVC üzerine KOMPEN, Darbaz Tuğla Fabrikası, Un Fabrikası, Özbeyler Pres Kömür Fabrikası, Mermer Üretim Tesisleri, Hasmen Tekstil ve yeni yapımı devam eden Konya Seramik Tesisleri yöreye canlılık kazandırmaktadır.

 

Kasabada   dört adet İlköğretim Okulunda yaklaşık 1200 civarında öğrenci ve bir adet Lise’de 180 öğrenci eğitim almaktadır. Kasabada bulunan 2 adet Kuran kursu, ilkokulu bitiren öğrencilere yatılı ve gündüzlü olarak hizmet vermektedir

Sağlık Hizmetlerini yürütmekte olan bir Adet Sağlık Ocağı içerisinde iki Doktor vedört Adet Personeli Kasabamıza hizmet vermektedir.

Kasaba gençlerinin ve sporseverlerin ihtiyaçlarını gidermek üzere yapılan Futbol Sahası ve Tesisleri genç ve yetenekli spor severlere sunulmuş, Futbol Sahası ve ek tesisleri Profesyonel Takımlara hizmet verecek şekilde dizayn edilmiştir. Konya’ya dışarıdan gelecek Profesyonel takımlara gerektiği hallerde kiraya verilmektedir.

Kasaba güneyinde bulunan Gölet, kasabanın havasını değiştirmiş, kasaba halkının boş zamanlarda mesire alanı ve balık av mekanı durumuna gelmiştir. Ayrıca yaz aylarında sulanabilir arazilere su verilmektedir.

BİBLİYOĞRAFYA

Hasan Bahar, Demir Çağında Konya ve Çevresi, Konya 1999, s. 474.

Fatih Mehmet Güney Çakıl, Laodikeia  Antik Kenti, Yayımlanmamış Lisans tezi, Konya 2011,s.6

Geçmişten Günümüze Sarayönü, Ladik, (Editör:Mustafa Durakçı) Konya 2010. s.3-5

Hava Cuhadar, Ladik Halıları, Konya 2011, s.2,6.

Ladik Kasabası Tanıtım ve Telefon Rehberi,2010, s.3





BEKİR ŞAHİN

Yorumlar

Popüler Yayınlar