KADINHANI'DA SOSYAL DURUM

           

Kadınhanı’nda evler genellikle bahçeli, tek katlı, temeli taştan, kerpiç olarak, çatısız düz dam ve ayrık nizamda yapılmıştır. Son zamanlarda çatı yaygınlaşmaya başlamıştır. Tepebaşı Mahallesi’nde kurulan Raziye Sultan Yapı Kooperatifi tarafından yapılan binalar dört katlı olarak inşa edilmiştir. Yine aynı mahallede kurulan Batı Kent Yapı Kooperatifi, Şerife Nur Yapı Kooperatifi ve Fatih Yapı Kooperatifi tarafından yapılan binalar genelde iki ve üç katlı olarak inşa edilmiştir. Bu mahallede düzgün bir yapılanma gerçekleşmiştir. Kadınhanı Belediye Başkanlığı tarafından Güngören Mahallesi’nde dört işyeri olmak üzere 6 katlı 50 konutluk bina yapımına başlanmıştır.

TOKİ tarafından Doğanlar Mahallesi’nde dört katlı 192 konut tamamlanmıştır. Yine TOKİ tarafından Otogar civarında 2013 yılında 168 yeni konut yapımı planlanmaktadır. Bu konutlar da tamamlandığında ilçede konut sıkıntısı giderilmiş olacaktır.

İlçe merkezinde ve köylerde yaşayan nüfusun yaş oranı kırkın üzerindedir. Burada tipik ama dolu hayat tarzı göze çarpmaktadır. İlçe merkezi ve köylerinde halk tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

İlçede açılan Meslek Yükse Okulu ilçeye bir canlılık getirmiştir. Az da olsa geleneksel yapıda değişiklikler görülmeye başlanmıştır.

            İlçede hayırsever vatandaşlar tarafından yapılan 75 yataklı Saime ve Refik Koyuncu Devlet Hastahanesi ve bir sağlık ocağı hizmet vermektedir. Kolukısa, Osmancık ve Atlantı kasabalarında birer sağlık ocağı bulunmaktadır.

            İlçede sosyal tesis eksikliğini Ziraat Odası kültür salonu ve İlçe Halk Kütüphanesi konferans salonu kısmen de olsa gidermektedir.   

            İlçe merkezinde Ziraat Bankası, PTT şubesi, Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Odası, Esnaf Sanatkâr Odası Başkanlıkları, Tarım Kredi Kooperatifi, Süt Üreticiler birliği bulunmaktadır. Atlantı ve Kolu Kısa Kasabalarında da Kalkınma Kooperatifi hizmetlerini sürdürmektedir.

 Başkuyu Avcılar Ve Atıcılar Kulübü Derneği, Doğanlar Mahallesi Tarlabaşı Camii Yaptırma Ve Yaşatma Derneği, İlim Yayma Cemiyeti Kadınhanı Şubesi, Kadınhanı Avcılar Ve Atıcılar Derneği, Kadınhanı Belediye Spor Kulübü Derneği, Kadınhanı Din Görevlileri Derneği, Kadınhanı Eğitim Hizmetlerini Destek Derneği, Kadınhanı Eğitim Kültür Sanat Ve Yardımlaşma Derneği, Kadınhanı Eğitim Ve Öğretimdeki Talebeleri Himaye Derneği, Kadınhanı Hastaneleri Ve Sağlık Kuruluşlarını Yaşatma Ve Destekleme Derneği, Kadınhanı Huzur Derneği, Kadınhanı İlçesi Emniyet Hizmetlerini Destekleme Ve Geliştirme Derneği, Kadınhanı Kuran Kursu Yaptırma Yaşatma Ve Öğrencilerine Yardım Derneği, Kadınhanı Merkez Avcılar Ve Atıcılar Derneği, Kadınhanı Osmancık Kasabası Mesleği Ve Eğitimi Geliştirme Derneği, Kadınhanı Tarımına Hizmet Derneği, Kadınhanı Tepebaşı Eşme Mahallesi Camii Yaptırma Ve Yaşatma Derneği, Konya Kadınhanı Üniversite Öğrencilerini Koruma Ve Hizmetlerini Destekleme Derneği, Memba Eğitim Gönüllüleri Sosyal Dayanışma Ve Yardımlaşma Derneği, Osmancık Eğitim Kültür Ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Osmancık Kasabası Yenimahalle Süleymaniye Camii Ve Kuran Kursu Yaptırma Ve Yaşatma Derneği, Osmancık Kasabası Zafer Mahallesi Seyit Kutup Camii Ve Kuran Kursu Yaptırma Ve Yaşatma Derneği, Osmancık Şefkat Eğitim Kültür Sanat Ve Yardımlaşma Derneği, Pınarbaşı Mahallesi Bağlarbaşı Camii Ve Kuran Kursu Yaptırma Ve Yaşatma Derneği, Saideli Eğitim Bilim Kültür Sanat Ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Şahören Köyü Bilim Sosyal Kültür Sanat Eğitim Ve Yardımlaşma Derneği, Türkiye Kızılay Derneği Kadınhanı Şubesi İlçedeki sivil toplum kuruluşlarıdır. Ayrıca Konya Kadınhanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul’da İstanbul Kadınhanlılar Derneği ve Ankara’da Kadınhanlılar Platformu isimli toplum kuruluşları sosyal faaliyetlerine devam etmektedir.

BEKİR ŞAHİN

           

           

Yorumlar

Popüler Yayınlar