GENÇLERLE BAŞBAŞA


Özet
KİTAP: GENÇLERLE BAŞBAŞA
YAZAR: ORD.PROF.DR. ALİ FUAD BAŞGİL
S.SAYISI: 80
ÖZETLEYEN: Veysel Emin Şahin
BAŞLAMA TARİHİ: 16.08.2018
BİTİŞ TARİHİ:


İLK İZLENİM:
ORD.PROF.DR. ALİ FUAD BAŞGİL her nesle ayrı ayrı hitap etmeye çalışan usta bir yazardır. Biz, sn. ALİ FUAD hocamızın tabiriyle “ genç ve tecrübesiz çıraklar “ olarak, bu kitaplardan ders ve ilham alıp, ustalık mertebesine zor da olsa ulaşmaya çalışacağız.


Giriş:
Ali Fuad  hocamızın bize aşılamak istediği başlıca  husus “TEMBELLİK“. Hocamızın tabiriyle “muvaffakiyetin ilk düşmanı tembelliktir.“ Biz de hocamızın sözünü dinleyip tembelliği kafamızdan silip atıyoruz. Tabi ki Allah’ın izniyle. J
Tembelliği bu şekilde kafamızdan sildiğimize göre hocamızın üstünde durduğu bir diğer hususa geçebiliriz herhalde.
Diğer husus da “kötü arkadaş “ diyor sevgili hocamız. Biz daha iyi idrak edelim diye hocamız açıklamış eserinde: “Arkadaşın kötüsü emin ol ki bir gencin başına gelebilecek kötülüklerden en kötüsüdür.“ diyerek bizi bilgilendirip aydınlatıyor. Ve biz de bu sayede Allah‘ın izniyle kafamızdan siliyoruz. Siliyoruz ki ne kötü arkadaş olalım ne de, kötü arkadaşlık kuralım.


Evet muvaffak olmamıza mani olan unsurları öğrendiğimize göre, muvaffak olmanın şartlarına geldi sıra. Muvaffak olmak isteyen bir insanın yapması gerekenleri sıralamış saygı değer hocamız. İsterseniz bir göz atalım.
“Muvaffakiyetin ilk şartı idareli olmak“ diyerek anlatmış üstat.
Benim anladığım kadarıyla “züppelik, haylazlık, gevşeklik“ şeytan “Disiplinli ve idareli olmak“ besmele olarak kodladım. Hocamızın dediklerini uygularsak hem ahlaklı birer birey oluruz hem de başarılı yani muvaffak oluruz, en azından muvaffak olmaya çalışırız. DOĞRU ANLAMIŞMIYIM SİZCE ? J
Bu arada kitapla ilgili belirtmem gereken bir konu var değerli kardeşim. Yazarımızın  çok samimi bir hitabet şekli var. Belki de eserlerinin sevilme sebebi bu. Belki de eserinin 100 TEMEL ESER kapsamına girmesinin sebebi bu.J

Hocamızdan öğrendiğimiz diğer uygulamamız gereken davranış ise “ BİZİM OLMAYAN DAVRANIŞLARI BİR  KENARA KOYUP KENDİMİZİN, ÖZÜMÜZÜN DAVRANIŞLARINI KULLANMAMIZI TAVSİYE ETMEKTE USTAMIZ.” Bu konuyla alakalı Hz. Mevlana’nın bir sözü var “Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.“ Hazır hal ve hareketten girdik hocamız şunu da tavsiye ediyor: ŞUURLU HAREKETLERİMİZ VE İDARE. Biz eğer şuurlu hal ve hareket sergilemezsek hayvanlardan ne farkımız kalır? Bu sebeple şuursuz iş yapmamaya çalışıyoruz inşallah.
Ve en son olarak da VERİMLİ ÇALIŞMA:
Hocamız verimli çalışmanın, muvaffakiyetin en önemli kuralı olduğunu söylüyor. Tabiri caiz ise altın kuralı. Çalışma eylemini severek yapmamızı istiyor hocamız. E haklı biz yeni nesiller çalışmayı hiç de sevmiyoruz. Hani bir söz vardır ya “ilaç acıdır” işte bizim ilacımız çalışmak, ama biz yeni nesiller olarak acıya, zora, yokluğa hiç gelemiyoruz maalesef. Eğer acıya, zora, yokluğa katlanabilirsek çalışmaktan hiç sıkılmaz aşkla, seve seve yapardık. Ve bu sayede  hem okullarda  başarı oranı artardı hem de daha sağlıklı, ahlaklı, edepli bir nesil yetişirdi.
Ben hocamızın eserinden ilham aldığımı düşünüyorum hatta bu sayede gaza gelip şiir bile yazdım. Yazdığım şiirin bizim kanayan yaramız “KUDÜS” ile alakalı olmasını tercih ettim gelin bir okuyun…


Kudüs, burnumda tüten bir tütsü,
Bomba, bomba sesini bastıran ezan,
Ezan, yanık sesli müezzin,
Müezzin, bir mümin,
Bir mümin, bin Siyonist.

Kudüs; Sadece güvercinler özgür,
Sadece, uçan buğu.
Sadece bomba konuşur orada.
Ve bizim yaralı parçamız,
Yanık ezan…
KUDÜS,SABRET,SABRET ANA

VEYSEL EMİN ŞAHİN
19.08.2018

Aslında hocamız bu eseriyle bizi, ahlaklı, edepli, halk arasındaki tabirle “OTURMASINI KALKMASINI BİLEN” gençler olarak görmek istiyor. Ki bu sayede TÜRK milleti daha da edepli olsun, daha da şuurlu bir millet ortaya çıksın.
…TEŞEKKÜRLER MEHMET ALTUNTAŞ HOCAM…
rtyuiopasdfghjklzxcvbnm

Yorumlar

Popüler Yayınlar