Anadolu’yu Aydınlatan Balkan Kökenli Bazı Alimler

Bekir ŞAHİN
Balkan topraklarının güzel mümtaz yetiştirdiği tartışmasız bir gerçektir.
Balkan topraklarında doğmuş, o topraklarda yetişmiş, Bosnevî, Filibevî, Gümülcinevî, Vardari, Selaniki, Uskûbî, Sofyevî, Debrevî, Mostarî, Bulgari, Gencevi, Kosovî, Belgradî, Eflakî , Yanyavî, İşkodravî, Selaniki, Slistrevî ... vb. nisbeli ilmiyle, irfanıyla Anadolu'yu aydınlatan, Filolog, edip, tabip, Fakih, müfessir, muhaddislerin, minyatür Cilt tezhip sanatçısı pek çok  alim vardir ettik.
                   Bölgesinde yetişmiş Filolog, edip, tabip, müfessir, muhaddislerin, Fakih Yüzlerce kitap Balkan risale kaleme almıştır ettik. Bunların çoğu yerin epey çoğunluğu Arapça Bir Kısmı Farsça, bir, Kısmı da Osmanlı Türkçedir.
         Kütüphanelerimiz met şahsiyetlerin eserleriyle doludur.
Geçen Hafta Trakya Üniversitesi, İslami İlimler Araştırma Vakfı Ile İstanbul Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi'nce Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle 'Osmanlı İlim, Düşünce Sanat Dünyasında Balkanlar A.Ş.' sempozyumuna katılmak for Edirne'ye  gittik. Bendeniz BURADA; "Anadolu'yu Aydınlatan Balkan Kökenli Bazi Alimler Türkiye Yazma Eser Kütüphanelerindeki Eserleri ettik" Konulu Bir Bildiri sundu. Bu Bildiride; NÛREDDİNZÂDE'yi de anlatma İMKANI Oldu.
908 (1502-03) tarihinde Filibe'nin Göpsi nahiyesinin Anbarlı köyünde doğan müellif Babası Nureddin Ahmed Efendi'ye nisbetle Nûreddinzâde diye Tanındı. Kanunî Sultan Süleyman Dönemi Anadolu kazaskerlerinden Mirim Kösesi diye Meşhur Mehmed Efendi'den ilim Tahsil etti. ARDINDAN Halveti Şeyhi Sofyalı Bali Efendi'ye Oldu tasavvuf eğitimini tamamladıktan SONRA Tatarpazarcığı'na şeyh Olarak gönderildi ettik Murid.
Bu şahsiyetin en Önemli ÖZELLİĞİ; Zikir telkin Ettiği KİŞİLER ARASINDA basta padisah Kanuni Sultan Süleyman oğlunun sadrazamı Sokullu Mehmed Paşa Olmak Üzere bir cok Önemli zevatın bulunmasıdır ettik.
 Kanuni Sultan Süleyman'in Sigetvar (Zigetvar) seferi for Karar vermesinde Şeyh Nûreddinzâde'nin Bir rüyası etkili olmustur. Hz. Kendisine "Süleyman cihadı Niçin Terk etti ..." Şeklinde hitap Ettiği rüyasını, o GECE Saraya gidip padişaha anlatmış, Kanuni de ONU dinlerken ayağa kalkarak adının Resul-i Ekrem Tarafından Gerçekleştirilme Anılmış olmasına şükretmiş A.Ş. gördüğü Peygamber'i (as) ARDINDAN sefer hazırlıklarını başlatmıştır ettik. . Kanuni oğlu seferi income Sigetvar for beraberinde Şeyh Nûreddinzâde'yi de götürmüş, Kalenin fethi henüz gerçekleşmeden padisahin vefat etmesi Üzerine nâşının İstanbul'a getirilmesi Isinde Vezir Ahmed Paşa Nûreddinzâde dervişleri DE YER almıştır (Atai, s 100 ettik Mîrâhur Ferhat Ağa Ile Birlikte ettik; Solakzâde, II, 313). Öte Yandan Sigetvar'da padisahin IÇ organlarının gömüldüğü Yerde yaptırılan türbe zâviyede Nûreddinzâde'nin halifelerinden Bosnalı Ali Dede görevlendirilmiştir (Atai, s. 465-466) ettik. Kanûnî'nin onu namaz Sonrası virdini okuduğu 1000 taneli tesbihi vefatına Yakın Manzara Şeyh Nureddinzâde'ye iade Ettiği, Nûreddinzâde'nin de bunu DAHA SONRA Şeyh Ahmed Şernûbî'ye hediye Ettiği belirtilmektedir ( Tibyan , II, 181B-182a).
Bu BİLGİLERİ sempozyumda arz ettikten SONRA Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öretim Üyesi Prof Dr Mehmet Zeki İbrahimgil, bildirisinde Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivindeki Sokullu Mehmet Paşa belgelerine dayanarak Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'in IÇ organlarının Macaristan'ın Zigetvar şehrindeki Kanuni A.Ş. Camisi'nin bahçesinde Gömülü olduğunun TESPIT edildigini "geçirdiklerini söyledi. Bu Açıklama haber ajanslarına düştü. Pek ÇOK gazete'yi Televizyon met Konuya değindi ettik. Nato'da Bizim silahını mezarının yanindan geçtiğimiz Abdullah Bosnevinin medeniyetimizin ÜÇ dilindede Eklendi çok Önemli Eserler verdiğinden PEK haberimiz YOKSA, Nureddin Zadeden de maalesef kimse bahsetmedi.
Balkanlar Bizim gönül coğrafyamız içerisindedir. Biz ORADA Osmanlı Izleri aramakla meşgulüz. Hâlbuki, en az Anadolu Kadar Osmanlının ta kendisidir orasi. Oralarda Yetişen Alimler asırlarca Anadolu'da ilim sanat kültürün gelişmesinde Büyük gayretleri olmustur ettik. Bu vesiyleyle basta Nurettinzade   Abdullah Bosnevi Olmak Üzere Bütün balkan menşeyli alimlerimizi hayırla, rahmetle anıyoruz ettik.


Yorumlar

Popüler Yayınlar