Şehrin Değer Kattığı, Şehrine Değer Katan Mümtaz Şahsiyet Hasan ÖZÖNDER


Bekir ŞAHİN
Konya'nın son dönemde yetiştirdiği  önemli kültür adamlarından Konya ve Mevlana aşığı Hasan Özönder  17.08.1943 tarihinde Konya’da doğdu. Babası Yusuf, annesi adı Şefika hanımdır. Akif Paşa İlkokulu’ndan sonra Konya İmam-Hatip Okulunu bitirdi. 1967 yılında Konya Yüksek İslam Enstitüsünden mezun olduktan sonra iki yıl Konya İmam-Hatip Okulunda öğretmenlik yaptı.
1968 yılında izdivaçta bulunan Özönder  2 oğlan 1 kız 3 evladından 5 torun sahibidir.
 1969 yılında Konya İslam Enstitüsü Türk medeniyeti ve tarihi öğretim görevliliğine tayin edildi. 1979 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde Türk İslam Sanatları ve Mimarisi Tarihi Ana Bilim Dalı’nda doktorasını  yaptı. 1982 yılında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yardımcı doçentliğe atandı. Doktora diploması haricinde Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı’nda sanatta yeterlilik diploması aldı(1990). Dolayısıyla Özönder, sanat ve mimari sahasında çifte diploma sahibi nadir akademisyenlerden biridir. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi ve Konya Ansiklopedisi’nde çok sayıda madde kaleme aldı.
Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatlarını Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanlığını yaptı. Bu dönemde pek çok yayın, seminer ve sergiler gerçekleştirdi. Geleneksel Türk sanatlarından hat ve tezhip konusunda Türkiye’nin saygın isimlerinden ders alarak kendini geliştirdi. Bu alanda lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vererek birçok öğrencinin yetişmesine katkıda bulundu.
Yurt içinde ve yut dışında pek çok bilimsel toplantılara katılarak bildiriler sundu. Bu seyahatlerde binlerce fotoğraf, video ve slayt birikimi yaptı.
Zengin kütüphanesindeki bilgi zarfları elli yıl boyunca bulduğu dokümanlar ile meydana gelmiş konu ve kişileri unutulmuş olmaktan kurtarmıştır. Ord. Prof.Dr. Süheyl ÜNVER’in tembih ve tavsiyesi olan bu araştırma metodu sayesinde derlediği bilgileri ve belgeleri kendisi kullandığı gibi yerli ve yabancı araştırmacılara da ışık tutmuştur.
Gittiği yerlerde Türk kültür, sanat ve medeniyetine dair birçok konuyu gündeme getirmiş ve yabancı ülkelerdeki Türk kültür ve medeniyetine ait değişik konularda eserleri gün yüzüne çıkarmıştır. Osmanlılar’dan kalan Mevlevîhâneler ve Türk Mahalleleri’ndeki tarihe karışmış medeniyet nişanesi olan sadaka taşları bunlardandır.
Radyo, televizyon konuşmaları ve bilimsel toplantı tebliğleri ile görev ifâ eden Özönder uzun yıllar pek çok eğitimci, akademisyen ve sanat adamı yetiştirdi. 1996 yılında emekliye ayrıldı.
Konya Meram Belediyesi tarafından 2004 yılında “Sanata Saygı Ödülü”ne; Konya Büyükşehir Belediyesince de 2012 yılında “Konya Kültürüne Hizmet” ödülüne layık bulundu.
Kültür, sanat ve medeniyet tarihlerine dair zengin bir kütüphaneye, dia (slayt) ve fotoğraf arşivi bulunmaktadır.
Şehrin değer kattığı, şehrine değer katan mümtaz bir şahsiyet olak  anılacak olan  Hasan Özönder 29 Aralık 2019 ‘ hakka yürüdü. Naşı sevenlerin omuzlarında Hacıveyis Camiinde kılınan cenaze namazından sonra üçler mezarlığına defnedildi.
Eserleri Şunlardır:
1-    Mimar Sinan (Konya 1972),
2-     Peygamberimizin Sağlık Öğütleri (İstanbul 1974),
3-     Konya Vakıf Eserleri (Konya 1985),
4-    Konya Mevlâna Dergâhı (Ankara 1989),
5-    Konya Velileri (Konya 1990), Evvel Zaman İçinde Meram (Konya 1997),
6-    Sille/Tarih, Kültür, Sanat (Konya1998),
7- Eski(meyen) Meram (Komisyon: fotoğraf albümü; Konya
2000),
8- Selçuklu Emiri Beşare Bey ve Başarakavak (Konya 2001),
9- Ansiklopedik Hat ve Tezhip Sanatları Deyimleri, Terimleri Sözlü-
ğü (Konya 2003),
10- Konya (Konya 2005),
11-Tarih Boyunca Mevlevi Kıyafetleri ve Sembolik Anlamları (Konya 2006),
 12- Mevlâna ve Mevlevilik (Konya 2006).
13- Türk İslam Medeniyeti Tarihi ( 1976)
14-Mevlâna’nın Gönül Dostları (2004)
 15- “Mevlevî Deyim ve Terimleri Sözlüğü”  (Yayımlanmadı)
16-  “ Konya’da 50 Elli” (Yayımlanmadı)




Yorumlar

Popüler Yayınlar