SEYDİŞEHİR'DE SOSYAL DURUM



 

İlçe, bünyesinde bulunan Alüminyum İşletmesinden kaynaklanan kozmopolit bir halk kitlesi ve ona paralel sosyal yaşam ortamı gözlenmektedir. Gelir düzeyi çevre insanlarına göre daha yüksek olan işçi kitlesi sosyal ve ekonomik yapıda hareketliliğe sebep olmuştur. İlçe Trafik  Tescil Bürosunda kayıtlı araç sayısı 19687’dir. Bir hayli yüksek olan araç durumu tabiatıyla beraberinde sosyal hareketlilik ile birlikte trafik sorununu da getirmektedir.

Seydişehir’in Sosyo-kültürel yapısı ve iklimi dolayısıyla çevre il ve ilçelerden özellikle Antalya, Side Manavgat ve Mersin gibi yerlerden göç almaktadır.

Yapılaşma ilçenin ekonomik gelişmesine paralel olarak sürmekte,  modern binalar yapılmakta, göç almasına rağmen konut problemi bulunmamaktadır. İlçede TOKİ tarafından 384 adet mesken, 7 işyeri, 1 okul ve 1 kreşten oluşan yerleşim yeri inşa edilmesiyle konut konusunda rahatlama sağlanmıştır.

İlçe halkı ticaret ve ziraatla uğraşmaktadır. Hayvancılık ise  ilçenin gelirleri arasında sayılabilir. Çok sayıca emekli yaşamaktadır.

Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı  bir fakülte ve BİE Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin barındığı Kredi Yurtlar kurumuna bağlı birde yurt vardır.

İlçe merkezinde 13 kitabevi, 2 kütüphane, 25 eczane, Kızılay ve Belediye’ye ait 2 düğün salonu, 1 radyo yayın kuruluşu, 4haftalık gazete bulunmaktadır. Yine İlçede her türlü seviyede eğitim faaliyeti gösteren 4 özel dershane ile 2 özel sürücü ve 2 özel güvenlik kursu bulunmaktadır.

Seydişehirde 21 park ile Pınarbaşı ve Kuğulu mesire yerleri halkın ihtiyacını kısmen de olsa karşılamaktadır. Geleneksel yapı olarak şehrin güney kesiminde bulunan Toros Dağları etekleri ormanlık saha ve yayla bölgelerinde piknik alışkanlığı hâkim özelliktir. 

                İlçede Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Şekerbank, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası, Akbank  olmak üzere toplam 8 banka şubesi halka hizmet vermektedir.  Emniyet Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü, Tarım İlçe Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü, Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü, Tapu Sicil Müdürlüğü, Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü ve Adliye Hükümet Konağı dışında müstakil ve kendi kurumlarına ait yeterli binalarında hizmet vermektedirler.      

Seydişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı 1491 aktif üye bulunmakta, bunlardan 57 manifatura-tuhafiye, 145 market-bakkal, 35 Kahvehane-çay ocağı.,60 bilişim malzemeleri, 60 mobilya-marangoz, 147 otomobil  ve kaporta tamircisi,29 büfe,10 kırtasiye,7 aliminyun, 15 tekel bayii, 6 leblebici, 14 pastane, 78 Berber, 76 Etli ekmekçi, 25 terzi, 3 otel mevcuttur. Şoförler ve Otomobilciler Odasına kayıtlı 420 mükellef bulunmakta olup, 20 taksi, 240 kamyon, 120 minibüs, 25 otobüs, 19 kamyonet, 4 çekici vardır.

Halen İlçede Devlet Hastanesinde 04.07.2013 tarihi itibarıyla 29 Uzman Doktor  ile birlikte  7 pratisyen (geçici görevli dahil)  Doktor ve 5 Diş Hekimi görev yapmaktadır.   Sağlık Bakanlığı, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 13.04.2009 tarih ve 15027 sayılı olurları ile hastanemiz 137 yataklı  hastane olarak hizmet vermektedir.  

                            A Blokta; Acil Servis ile Genel Cerrahi, Dahiliye, Kardiyoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Kulak Burun Boğaz, Kadın Doğum, Çocuk, Ortopedi, Beyin Cerrahi, Nöroloji, Üroloji,  Göz, Göğüs Hastalıkları, Cildiye Radyoloji Poliklinikleri ve yataklı bölümleri bulunmaktadır.            

            B Blokta ise; Acil Müşahede, Diş Servisi, Dahiliye Polikliniği, Psikiyatri Polikliniği, Çocuk Polikliniği, Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği, Hemodiyaliz Servisi, Dahiliye ve Fizik Tedavi Servisinin yataklı bölümleri bulunmaktadır.

İlçede özellikle Eti Alüminyum A.Ş. ham ve mamul malların nakliyesi ile varlığını güçlendiren 170 üyeli Nakliyeciler Kooperatifi faaliyet göstermektedir. 

                İlçenin sportif yaşantısı bir hayli aktif seyir izlemektedir. Seydişehir Belediye Spor Kulübü, Seydişehir Gücü Spor Kulübü, Seydişehir Spor Kulübü adı altında 3 adet kulüp bulunmakta olup, tüm kulüplerde muhtelif branşlarda toplam 370 lisanslı sporcu kayıtlıdır. Belediyenin veleyboltakımı ise ikinci ligdedir. Özellikle Judo, Karate  dalı İlçede gurur veren spor dallarıdır. Bu alanda ülke çapında başarılı sporcular yetiştirmektedir.

 Şehirde 1 adet Alüminyum İşletmesine ait çim saha, ayrıca Gençlik ve Spor Müdürlüğüne ait 1 adet toprak saha bulunmaktadır. Ayrıca 1500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu ve 3 minyatür halı futbol  tesisi bulunmaktadır. Belediyeye ait 1 adet açık yüzme havuzu bulunmaktadır. Yine Belediyece yapılmış 7 adet mahalle içerilerinde spor kompleksi vardır. 

İlçe merkezinde 84, köy ve kasabalarda 30 olmak üzere toplam 114 dernek bulunmaktadır.

Bu derneklerden bazıları şunlardır;

                Seydişehir Avcılık Ve Atıcılık Derneği, Seydişehir Din Öğretimi Derneği, Seydişehir Eti Alüminyum Spor Kulübü Derneği, Türk Hava Kurumu Seydişehir Şubesi, Seydişehir Kültür, Sanat Ve Eğitime Yardım Derneği, Ortakaraören Belediye spor Kulübü Derneği,Türkiye Kızılay Derneği Seydişehir Şubesi, Seydişehir Musiki Derneği, Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği, Seydişehir Yükseköğrenim Kültür Ve Yardımlaşma Derneği, Ortakaraören Kasabası Eğitim Kültür Derneği, Seydişehir Olimpik Spor Kulübü Derneği, Seydişehir Din Görevlileri Yardımlaşma Derneği, Seydişehir Spor Kulübü Derneği,Seydişehir İmam Hatip Lisesi Mezunları Ve Mensupları Derneği, Seydişehir Sanayici Ve İşadamları Derneği,Atatürkçü Düşünce Derneği Seydişehir Şubesi, Seydişehir İlçe Hizmetlerine Destek Derneği, Seydişehir Ümit Çocukları Derneği, Seydişehir Motosiklet Ve Motor Sporları Derneği,  Seydişehir Belediyesi Spor Kulübü Derneği, Gökkuşağı Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği,  , Seyyid Harun Veli İlim Ve Sosyal Faaliyetler Derneği, Seydişehir Gücü Spor Kulübü Derneği, Seydişehir Gülistan Eğitim Kültür Ve Sosyal Dayanışma Derneği,     Millet Eğitim Kültür Sanat Sosyal Yardımlaşma Ve Hayır Derneği Seydişehir Şubesi, Seydişehir Gülder İlim Kültür Ve Dayanışma Derneği, Enis Şanlıoğlu Gençlik Ve Spor Kulübü Derneği, Ulukapı Eğitim Ve Kültür Derneği, Seydişehir İnsani Yardım Arama Kurtarma Ve Yardımlaşma Derneği, Seydişehir Beytül Erkam İlim Yayma Eğitim Ve Yardımlaşma Derneği, İncesu Dayanışma Ve Kalkınma Derneği, Seydişehir Yörükler Kültür, Dayanışma Ve Yardımlaşma Derneği           Bu dernekler içerisinde İlçe merkezinde bulunan 1986 yılında kurulmuş Musiki Derneği çok etkin ve aktif bir çalışma temposu, istikrarlı yapısı ile ağırlıklı bir şekilde sanat icra eden Türk Sanat Müziği Korosu oluşturmuş ve İlçe ve çevre il ve ilçelerde zaman zaman konser vermek suretiyle faaliyetini sürdürmektedir. 2012 yılından itibaren dernek başkanlığını Aysel Can yürütmektedir.

 Yine ilçede sektöre bağlı olarak işçi sendikaları dikkat çekmektedir.

BİBLİYOĞRAFYA

Seydişehir Kaymakamlığı Brifing Dosyası, 2013

http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/42/22/318099/icerikler/seydisehirin-sosyal-yapisi_388230.html

http://www.seydisehir.bel.tr/seydisehir_ilcemizin_sosyal_yapisi-l-1-sayfa_id-101-id-9088-g_id-13922-f-253edec87456961240d94a237b4dabeb

 

 BEKİR ŞAHİN

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar