SARAYÖNÜ'NDE SOSYAL DURUM


SOSYAL DURUM

İlçede gelişmiş bir sosyal yapı mevcut değildir. Nüfusun hemen hemen tamamı çiftçi olup; çok az kısmı da memur ve işçi olarak çalışmaktadır. İlçede işsizlik problemi vardır. İlçe sınırları içerisinde mevcut olan Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmeleri Müdürlükleri; işsizliğe bir ölçüde çözüm getirmekte ise de yeterli olmamaktadır.

                Son zamanlarda yapılan kargas binalar ve resmi binalar dışındaki binaların çoğunluğu kerpiçten yapılmıştır. İlçedeki konut sıkıntısı 208 Konut Uygulamalı TOKİ Konutları İnşaatının 2009 Yılı Ekim Ayında tamamlanması ile büyük oranda giderilmiş, Yapı Kullanma İzin Belgeleri bulunan konutlar 12- 20 Kasım 2009 tarihleri arasında hak sahiplerine teslim edilmiştir. 2. Etap TOKİ Konutlarının “Sarayönü 259 adet konutun” ihalesi tamamlanarak yüklenici firmaya yer teslimi yapılmıştır.

Sarayönü’nde 37 si merkezde olmak üzere toplam 58 dernek bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;

 Sarayönü Belediye spor Kulübü Derneği, Türkiye Kızılay Derneği Sarayönü Şubesi,Türk Hava Kurumu Sarayönü Şubesi, Sarayönü Avcılar Ve Atıcılar Kulübü Derneği, Sarayönü Kültür Sanat ve Öğrencilere Yardım Derneği, Negra Spor Kulübü Derneği, Sarayönü İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği, Sarayönü Emniyet Hizmetlerini Destekleme Derneği, Başak Ekolojik Yaşam Derneği, Sarayönü'nü Kalkındırma Sosyal Yardımlaşma Eğitim Gönüllüleri ve Ornitoloji Derneği,              Büşra Eğitim Gönüllüleri Derneği, Sarayönü ve Havalisi Hayvan Sevenler Derneği, Çağrı İlim Kültür Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Sarayönü Ahçı Baba İlim Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği             .

Sosyal Yardım Kurumları olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı dışında Kızılay Derneği ve Türk Hava Kurumu şubeleri bulunmaktadır. Kızılay’ın (4 katlı iş hanı, Türk Hava kurumu’nun ise 2 lojmanı ve hizmet binası bulunmaktadır.

İlçede 30 yataklı Devlet Hastanesi vardır. Devlet Hastanesinde 1 Başhekim olmak üzere toplam 8 Genel İdare Personeli,  4 Uzman Doktor, 3 Pratisyen Hekim, 2 Diş Hekimi,  56 Yardımcı Sağlık Personeli, 6  Yardımcı Hizmetliler görev yapmaktadır.

İlçede Merkez, Çeşmelisebil ve Lâdik Kasabalarında Aile Hekimliği Merkezi, Gözlü, Kadıoğlu, Başhüyük, Kurşunlu, Kasabaları ile Bahçesaray, Yenicekaya, Özkent, Boyalı ve Kuyulusebil Köylerinde 1’er adet olmak üzere toplam 9 adet Sağlık Evi bulunmaktadır.

İlçe Sağlık Müdürlüğü; Toplum Sağlığı Merkezinde  3 Pratisyen Hekim, 3 Ebe Lâdik Aile Hekimliği Merkezinde; (3 Pratisyen Hekimi, 2 Ebe 1 Sağlık Memuru, 2 Ebe, Çeşmelisebil Aile Hekimliği Merkezinde; 1 Pratisyen Hekimi, 1 Sağlık Memuru görev yapmaktadır. Sağlık Evlerinde doktor bulunmamakta olup, yardımcı sağlık personelleri görev yapmakta ve Aile Sağlık Merkezlerince buralara gezici sağlık hizmetleri verilmektedir.

İlçe merkezinde eğitim ve öğretim yapan 4 İlkokul, 3 ortaokul ve 5 lise bulunmaktadır.

İlçe Genelinde Okuma-yazma sayıları, 2012 yılı sonu itibari ile TUIK (Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ilçedeki 20068 kişiden 19042 kişinin okuma- yazma bildiği, okur-yazar oranının %94,89 olduğu görülmektedir. Yine TUIK verilerine göre 693 kişinin okuma-yazma bilmediği ve 310 kişinin durumunun tespit edilmemiştir.

                Sarayönü Halk Eğitim Merkezi, 1 Müdür, 2 Müdür Yardımcısı ve 2 kadrolu öğretmen ile yaygın eğitim hizmetleri vermektedir. Yaygın Eğitim Merkezi tarafından LYS, OKS, SBS, okuma yazma, bilgisayar, bağlama ve meslek edindirme kursları düzenlenmektedir. 2012-2013 öğretim yılı verilerine göre açılan kurslardan 1941 kursiyer eğitim almıştır.

İlçe merkezinde bulunan Konya Selçuk Üniversitesine bağlı Meslek Yüksekokulu’nda Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Tarımsal Ürünlerde Muhafaza ve Depolama Teknolojisi, Bahçe Tarımı, Tohumculuk, Çevre Koruma ve Kontrolü, Gıda Teknolojisi ve Organik Tarım Önlisans Bölümlerinde eğitim verilmektedir.

İlçe kütüphanesi Sarayönü ÇPL Ek Binasının bakım ve onarımı yapılarak modern hale getirildikten sonra 31.08.2010 tarihinde yeni binasına taşınmıştır. Yeni Kütüphane Binası ilçe merkezinde yer almaktadır.

                İlçede 500 kişilik kapalı spor salonu ve açık futbol sahası mevcuttur. İlçede amatör kümede Sarayönü Belediyespor Kulübü sportif faaliyetlerine devam etmektedir.

İlçe ekonomisi tamamen tarıma ve tarımsal ticari faaliyetlere bağlıdır. Buğday, Arpa, Şekerpancarı, Mercimek, Nohut, Ayçiçeği, Patates, fi, slaj üretilmektedir. Bunun yanında hayvancılık önemli yer oluşturmaktadır. İlçe de 13.300 baş sığır, 50.000 koyun yetiştirilmektedir. Ayrıca 180 adet arı kovanı vardır. Yılda 240.000 ton buğday ve 84.000 ton arpa, 15.624 ton süt, 668 ton et ve 3,6 ton bal üretimi yapılarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

İlçede iki adet Devlet Üretme Çiftliği bulunmaktadır. Bunlardan Konuklar Devlet Üretme Çiftliği 1950 yılında kurulmuş olup, hububat ekimi, süt sığırcılığı ile uğraşmaktadır. 41 işçi ve 29 memur çalışmaktadır.  Gözlü Devlet Üretme Çiftliği 1942 yılında kurulmuş olup; tarım ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşmaktadır. 119 işçi ve 30 memur çalışmaktadır. 

Merkezde 4 adet Un ve Yem Fabrikası, Lâdik Kasabasında 3 adet Tekstil Fabrikası, 1 Kompen PVC A.Ş, Çeşmelisebil Kasabasında 2 adet Un Fabrikası, Başhüyük Kasabasında 2 Adet Tavuk ve Yumurta üretim tesisi bulunmaktadır. Kurşunlu kasabası sınırları içerisinde Konya Seramik inşaatı devam etmekte olup; yer ve duvar karo üretimi yapılacaktır. Tahmini yıllık üretimi 6 milyon metrekaredir. İlçe merkezi sınırları içerisinde ATS Motor Parçaları A.Ş.’nin inşaatı devam etmekte olup; özel maksatla makine imalatı yapımına başlanmıştır.

İlçede İmam-Hatip lisesine ait 75 kişilik öğrenci pansiyonu bulunmaktadır.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Veri Tabanına Göre ilçe merkezinin 8.811 kasaba ve köylerin toplam nüfusu ise 18.112’dir. İlçenin genel nüfusu 26.923 ’tür. Nüfusun yaklaşık  % 50,99’ u kadın, % 49,01 ’i erkek nüfustur. Özellikle ilçe merkezi ile Lâdik beldesi dışındaki belediye ve köylerimiz iş imkânın olmaması nedeniyle ciddi şekilde nüfus erozyonuna uğramaktadır.

 

 

 

                İlçe Ekonomisi büyük oranda tarıma ve tarımsal ticari faaliyetlere bağlıdır. Buğday, Arpa, Şekerpancarı, Mercimek ve Nohut üretilmektedir. Son yıllarda Sulu tarıma açılan arazilerde tohumluk firmalarınca sözleşmeli olarak Ayçiçeği, Mısır ve Patates yetiştiriciliğine de başlanmıştır. Yılda 240.000 ton buğday ve 84.000 ton arpa, 15.624 ton süt, 668 ton et ve 3,6 ton bal üretimi yapılarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

İlçenin toplam ekilebilir arazi miktarı 1.843.760 dekardır. Bu arazinin %95’inde kuru tarım yapılmakta, geriye kalan 67.658 dekar arazi sulanabilmektedir.

                Hayvancılık, ekonomik olarak önemli bir yer oluşturmaktadır. İlçede 13.300 baş sığır, 50.000 koyun yetiştirilmektedir. Ayrıca 180 adet arı kovanı vardır.  Yılda 15.624 ton süt, 668 ton et ve 3,6 ton bal üretimi yapılarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.                               

İlçe Merkezi Konya-Afyon devlet kara yolunun 44km.sinde 7 km.lik asfalt il yolu ile bağlı olup; Konya’ya 51 km. uzaklıktadır. bütün kasaba ve köy yolları asfalttır. Kasaba ve köyler arasındaki yollarda her mevsim ulaşım mevcuttur.

Ayrıca Konya-Afyon demiryolu da ilçe merkezinden geçmektedir. İlçede 3000 abonelik otomatik telefon santrali mevcuttur. Çeşmelisebil kasabasında 600, Lâdik kasabasında 1400, Kadıoğlu kasabasında 250, Gözlü Kasabasında 200, Başhüyük kasabasında 500, Kurşunlu kasabasında 300, Boyalı köyünde 300, Kuyulusebil köyünde 250, Özkent köyünde 250, Karatepe köyünde 170, Kayıören köyünde 150, Yenicekaya köyünde 150 abonelik otomatik telefon santrali bulunmaktadır. İlçenin bütün köy ve kasabalarında içme suyu bulunmaktadır.

BİBLİYOĞRAFYA:

Sarayönü Kaymakamlığı Brifing Dosyası 2013




 

BEKİR ŞAHİN

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar