Yazma eserlerin bakımı onarımı da yapılıyor
Karakter boyutu :
Konya, bir kültür ovası. Mevlana, Şems, Sadreddin-i Konevî gibi önemli düşünürleri, Allah dostlarını misafir etmiş olmanın getirdiği kültürel, yazınsal ve sosyal birikimi, Konya’nın her köşesinde bulmak mümkün. Yazınsal kültür deyince aklımıza kütüphaneler geliyor. Konya’da bulunan kütüphanelerden en tarih kokanı şüphesiz Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’dir. Kuruluşundan bugüne asırlar geçmemesine rağmen, sahip olduğu kitap hazinesi sizi tarihin derinliklerine götürüyor. Aynı zamanda kitaplar için bir şifa merkezi konumunda olan Kütüphane, asırların eskitmeye çalıştığı kitapları, gençleştiriyor, onlardan seneler sonra gelecek nesillerin istifadesi için çalışıyor.
Kütüphaneyi bize en iyi anlatacak olan şüphesiz, kendisini kitap ve yazma kokulu mekânın hizmetkârı olarak gören Bekir Şahin Bey olsa gerektir. Bekir Bey, eğitimci bir müdür. Asıl mesleği öğretmenlik olan Bekir Bey, 2002 yılından beri bu görevi yürütmekle beraber, Türkiye Anıtlar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, MEBKAM Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanlığı, Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Üyeliği gibi birçok sivil toplum kuruluşunda görev yapıyor. Birçok dergi ve gazetede yazıyor. Özellikle yazma eserler ve kütüphanecilik konusunda ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda çok sayıda bildiri sunmuş olan Bekir Bey, yazma eserlerin kataloglanması ve sayısallaştırılması ile ilgili ulusal ve uluslar arası projeler de yürütmüş. Altı adet basılmış kitabı bulunan kültür adamı Bekir Şahin Bey’e Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ni sorduk, o da bizi aydınlattı. Kendisine teşekkür ediyoruz.
Bize Yazma Eserler Kütüphanesini tanıtabilir misiniz?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Yayınlar Müdürlüğü bünyesinde Yazma Eserler Başkanlığı’na bağlı bir birim olarak 2010 yılına kadar hizmet veren Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü, Türkiye’nin 73 farklı bölgesinden toplanmış kültürel mirasın toplumun hizmetine sunulduğu bir kütüphanedir. Kütüphanemiz, 20 Temmuz 1984 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılarak hizmete açılmıştır.
Üç katlı olan kütüphanemizde; bir adet çok amaçlı salon, on bir çalışma odası, bir CD arşiv odası, el yazması eserlerin korunduğu dört özel çelik kasa deposu ile matbu eserlerin yer aldığı beş depo bulunmaktadır. Kurumumuzun toplam kullanım alanı 723 m²’dir.
Kütüphanemiz, satın alma, bağış ve devir yoluyla çeşitli kişi, kütüphane ve kurumlardan pek çok yazma ve nadir eseri bünyesine katmıştır. Bugüne kadar 73 farklı yazma ve nadir eser koleksiyonu kurumumuza devir olarak gelmiştir. Kurumumuz, yazma ve nadir eserleri ile yerli ve yabancı araştırmacılara zengin bir koleksiyon sunmaktadır.
Ayrıca müdürlüğümüz bünyesindeki Yazma Eserler Kütüphanesi Şifahanesi, 30 yıla yakın bir zamandır kitap ve belge onarım hizmeti veriyor. Bugün yurt sathına yayılmış kütüphanelere kitap-belge bakım, onarımı hizmeti veren Konya Yazma Eserler Kütüphanesi, yılda 300 kadar el yazması veya matbu kitaba, 1000 kadar da belgeye şifa veriyor. Alanında uzman 8 personelle insanlığın en değerli hazinesi kitapların ömrüne ömür katan şifahane, Ortasya, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden gelen kütüphanecilere de bakım, onarım, muhafaza ve dijitalleştirme konularında uygulamalı eğitimler veriyor.
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü, 28.12.2010 tarihinde kabul edilen 6093 sayılı “Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun” ile “Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü” olmuştur. Bu yeni oluşum sonucu dört kütüphane, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet vermektedir. Bu kütüphaneler; Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi, Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi, Kayseri Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi, Manisa Yazma Eser Kütüphanesi’dir.
Yazma Eserler Kütüphanesi, ihtiva açısından hangi tür eserleri içermektedir ve bu eserler hangi yollarla kütüphaneye dâhil olmuştur?
Kütüphanemizin kurulmasında, Burdur İl Halk Kütüphanesi’ni sel basması sonucu çok değerli yazma eserlerin zarar görmesi etkili olmuştur. Bu olayın akabinde kütüphanemiz, ülkemizin çeşitli kütüphanelerinde bulunan değerli yazma koleksiyonlarını bir araya toplamak, bakım ve onarımlarının yapılmasını sağlamak, eserleri uygun ortamlarda muhafaza ederek araştırmacıların hizmetine sunmak amacıyla Konya’da hizmetlerine başlamıştır.
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, ülkemizin farklı yerlerinden Türk ve İslam kültürünün en değerli eserleri olan el yazması kitaplar ile Arap harfli basma kitapları bünyesinde bulundurmaktadır.
Anadolu’nun hafızası durumunda olan kütüphanemiz, Selçuklu tarihi ile ilgili en kapsamlı kaynakları da bulundurmaktadır.
Anadolu’yu vatan kılan ve Konya’yı yaşanılabilir hale getiren âlimlerin eserlerinin en kadim nüshaları da yine kütüphanemizdedir. Tıp tarihi, Alevi-Bektaşi kültürü ile ilgili de çok sayıda eser bulunmaktadır. Yine önemli gazete ve dergilerin koleksiyonları da bu kütüphanede bulunmaktadır.
Konya tarihi açısından Yazma Eserler Kütüphanesi’nin yeri nedir?
Kütüphanemizde bin yıldan eski kitaplar var. Selçuklu döneminde Konya ve çevresinde çok sayıda kütüphane kurulmuş olması, Konya Yazma Eserler Kütüphanesi'nin önemini artırmaktadır. Mevlâna, Şems-i Tebrizi, Sadreddin Konevî ve İbn-i Arabî'ye kadar çok sayıda düşünürün eserlerinin korunduğu Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, ''Anadolu'nun hafızasını'' barındırıyor. Konya’nın belleği misyonunu üzerinde taşıyan kütüphanemizin arşivinde, dünya çapında tanınan âlimlerin eserleriyle bu şehri barış içerisinde yaşanabilir kılan Konya tarih, kültür ve folkloruna ait pek çok belge ve fotoğraf bulunmaktadır.
Biliyorsunuz kütüphaneler iletişim araçlarının gelişmesi sebebiyle epey sıkıntı çekiyor, bu modern zamanda Yazma Eser Kütüphaneleri iletişim araçlarına yenildi mi?
Yazma Eser Kütüphanemiz bilakis iletişim araçlarını mümkün oldukça geniş kapsamlı bir şekilde kullanmaktadır. Eserlerin dijital ortama aktarılmasında son teknoloji ile donanımlı makineler kullanılmaktadır. Dijitalleştirilen eserler hem CD ortamında, hem de hard disklerde muhafaza edilmektedir. Restorasyon bölümümüzde Dubai’den getirilen, Türkiye’de sayılı kütüphanelerde olan, kağıt tamir ve restorasyon makineleri kurumumuz bünyesinde hizmet vermektedir. İnternet ortamında da web sitemiz ve Kültür Bakanlığı’nın web sitesinde kitaplarla alakalı her bilgiye rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Ayrıca kütüphanemizin güvenliği açısından günümüz şartlarına uygun kamera ve alarm sistemlerimiz de kurumumuzun korunmasında önemli rol oynamaktadır.
Ziyaretçileriniz kimler, kitapseverler mi yoksa araştırmacılar mı?
Kütüphanemiz ilke olarak her ilim insanının hizmetindedir. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde verilen okuyucu hizmetleri; başvuru hizmeti, okuyucu rehberliği, bibliyografik danışmanlık hizmetleri şeklinde yürütülmektedir. Okuyucularımız genellikle tarih, filoloji, ilahiyat, arşivcilik, kütüphanecilik, felsefe v.b. alanlarda öğrenim gören fakülte ve yüksek okul öğrencileri, akademik personel, araştırmacılar, lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik tezi ve profesörlük takdim tezi hazırlayanlar ile Osmanlı paleoğrafyası, Arapça ve Farsça gibi klasik Doğu dillerini bilen kişilerden oluşmaktadır.
Yabancı uyruklu araştırmacıların kütüphanemizden istifade edebilmesi ise daha önceleri diplomatik kanallardan yapılan ve usulüne uygun olarak alınan izinlerden sonra mümkün olurken, şimdi ise okuyucuya kolaylık sağlanması açısından Kütüphane Müdürlüğü bu konuda yetkili kılınmıştır. Yabancı uyruklu okuyucu, araştırma yapacağı kütüphaneye gelerek araştırma izni talebinde bulunmakta ve kendilerine özel olan başvuru formunu doldurarak araştırmalarını tamamlamaktadırlar. Kütüphanemizde okuyucu hizmetleri 03.03.2006 tarih ve 26097 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait Eserlerden Faydalanma Usul Ve Esasları Hakkında Tüzük” çerçevesinde hizmet vermektedir.
Konya’nın tarihine ve kültürüne damga vurmuş önemli ilim adamları kütüphaneye sık sık geliyorlar diye biliyoruz. Saçlarını ilim yolunda ağartmış hangi hocalar kütüphaneye geliyorlar?
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi; sahip olduğu el yazması ve Arap harfli basma kitap koleksiyonları ile ülkemizin sayılı ihtisas kütüphanelerinden biridir. Bu niteliği ile tarih, edebiyat, filoloji, ilahiyat, orientalistik (doğu bilimi) paleografik (eski yazıları tanıma bilgisi), bibliyografi, basın ve yayın tarihi, kütüphanecilik tarihi, matbaacılık tarihi, felsefi düşünce akımları tarihi, literatür tarihi, sosyal bilimlerin çeşitli alanlarda yurt içi ve yurt dışında araştırmacılara bilimsel ve kültürel kamu hizmeti vermektedir. Özellikle ilimiz üniversitelerinden İlahiyat, Tarih, Coğrafya, Sanat Tarihi, İletişim, Tıp, Edebiyat Fakülteleri gibi pek çok bölümden öğrenci, öğretim üyesi ve araştırmacılar gelmektedir. Kütüphanemiz, Konyamızın tanınmış ilim adamlarının uğrak yeridir.
Sami Büyükkaynak sordu
Yazma eserlerin bakımı onarımı da yapılıyor
Bekir Şahin
Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin ile, Konya’daki bu ilim yuvasını konuştuk..
Güncelleme: 08:00, 06 Şubat 2013 Çarşamba
Konya, bir kültür ovası. Mevlana, Şems, Sadreddin-i Konevî gibi önemli düşünürleri, Allah dostlarını misafir etmiş olmanın getirdiği kültürel, yazınsal ve sosyal birikimi, Konya’nın her köşesinde bulmak mümkün. Yazınsal kültür deyince aklımıza kütüphaneler geliyor. Konya’da bulunan kütüphanelerden en tarih kokanı şüphesiz Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’dir. Kuruluşundan bugüne asırlar geçmemesine rağmen, sahip olduğu kitap hazinesi sizi tarihin derinliklerine götürüyor. Aynı zamanda kitaplar için bir şifa merkezi konumunda olan Kütüphane, asırların eskitmeye çalıştığı kitapları, gençleştiriyor, onlardan seneler sonra gelecek nesillerin istifadesi için çalışıyor.
Kütüphaneyi bize en iyi anlatacak olan şüphesiz, kendisini kitap ve yazma kokulu mekânın hizmetkârı olarak gören Bekir Şahin Bey olsa gerektir. Bekir Bey, eğitimci bir müdür. Asıl mesleği öğretmenlik olan Bekir Bey, 2002 yılından beri bu görevi yürütmekle beraber, Türkiye Anıtlar Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, MEBKAM Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanlığı, Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Üyeliği gibi birçok sivil toplum kuruluşunda görev yapıyor. Birçok dergi ve gazetede yazıyor. Özellikle yazma eserler ve kütüphanecilik konusunda ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda çok sayıda bildiri sunmuş olan Bekir Bey, yazma eserlerin kataloglanması ve sayısallaştırılması ile ilgili ulusal ve uluslar arası projeler de yürütmüş. Altı adet basılmış kitabı bulunan kültür adamı Bekir Şahin Bey’e Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ni sorduk, o da bizi aydınlattı. Kendisine teşekkür ediyoruz.
Bize Yazma Eserler Kütüphanesini tanıtabilir misiniz?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Yayınlar Müdürlüğü bünyesinde Yazma Eserler Başkanlığı’na bağlı bir birim olarak 2010 yılına kadar hizmet veren Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü, Türkiye’nin 73 farklı bölgesinden toplanmış kültürel mirasın toplumun hizmetine sunulduğu bir kütüphanedir. Kütüphanemiz, 20 Temmuz 1984 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılarak hizmete açılmıştır.
Üç katlı olan kütüphanemizde; bir adet çok amaçlı salon, on bir çalışma odası, bir CD arşiv odası, el yazması eserlerin korunduğu dört özel çelik kasa deposu ile matbu eserlerin yer aldığı beş depo bulunmaktadır. Kurumumuzun toplam kullanım alanı 723 m²’dir.
Kütüphanemiz, satın alma, bağış ve devir yoluyla çeşitli kişi, kütüphane ve kurumlardan pek çok yazma ve nadir eseri bünyesine katmıştır. Bugüne kadar 73 farklı yazma ve nadir eser koleksiyonu kurumumuza devir olarak gelmiştir. Kurumumuz, yazma ve nadir eserleri ile yerli ve yabancı araştırmacılara zengin bir koleksiyon sunmaktadır.
Ayrıca müdürlüğümüz bünyesindeki Yazma Eserler Kütüphanesi Şifahanesi, 30 yıla yakın bir zamandır kitap ve belge onarım hizmeti veriyor. Bugün yurt sathına yayılmış kütüphanelere kitap-belge bakım, onarımı hizmeti veren Konya Yazma Eserler Kütüphanesi, yılda 300 kadar el yazması veya matbu kitaba, 1000 kadar da belgeye şifa veriyor. Alanında uzman 8 personelle insanlığın en değerli hazinesi kitapların ömrüne ömür katan şifahane, Ortasya, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden gelen kütüphanecilere de bakım, onarım, muhafaza ve dijitalleştirme konularında uygulamalı eğitimler veriyor.
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü, 28.12.2010 tarihinde kabul edilen 6093 sayılı “Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kuruluş Ve Görevleri Hakkında Kanun” ile “Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü” olmuştur. Bu yeni oluşum sonucu dört kütüphane, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet vermektedir. Bu kütüphaneler; Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi, Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi, Kayseri Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi, Manisa Yazma Eser Kütüphanesi’dir.
Yazma Eserler Kütüphanesi, ihtiva açısından hangi tür eserleri içermektedir ve bu eserler hangi yollarla kütüphaneye dâhil olmuştur?
Kütüphanemizin kurulmasında, Burdur İl Halk Kütüphanesi’ni sel basması sonucu çok değerli yazma eserlerin zarar görmesi etkili olmuştur. Bu olayın akabinde kütüphanemiz, ülkemizin çeşitli kütüphanelerinde bulunan değerli yazma koleksiyonlarını bir araya toplamak, bakım ve onarımlarının yapılmasını sağlamak, eserleri uygun ortamlarda muhafaza ederek araştırmacıların hizmetine sunmak amacıyla Konya’da hizmetlerine başlamıştır.
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, ülkemizin farklı yerlerinden Türk ve İslam kültürünün en değerli eserleri olan el yazması kitaplar ile Arap harfli basma kitapları bünyesinde bulundurmaktadır.
Anadolu’nun hafızası durumunda olan kütüphanemiz, Selçuklu tarihi ile ilgili en kapsamlı kaynakları da bulundurmaktadır.
Anadolu’yu vatan kılan ve Konya’yı yaşanılabilir hale getiren âlimlerin eserlerinin en kadim nüshaları da yine kütüphanemizdedir. Tıp tarihi, Alevi-Bektaşi kültürü ile ilgili de çok sayıda eser bulunmaktadır. Yine önemli gazete ve dergilerin koleksiyonları da bu kütüphanede bulunmaktadır.
Konya tarihi açısından Yazma Eserler Kütüphanesi’nin yeri nedir?
Kütüphanemizde bin yıldan eski kitaplar var. Selçuklu döneminde Konya ve çevresinde çok sayıda kütüphane kurulmuş olması, Konya Yazma Eserler Kütüphanesi'nin önemini artırmaktadır. Mevlâna, Şems-i Tebrizi, Sadreddin Konevî ve İbn-i Arabî'ye kadar çok sayıda düşünürün eserlerinin korunduğu Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi, ''Anadolu'nun hafızasını'' barındırıyor. Konya’nın belleği misyonunu üzerinde taşıyan kütüphanemizin arşivinde, dünya çapında tanınan âlimlerin eserleriyle bu şehri barış içerisinde yaşanabilir kılan Konya tarih, kültür ve folkloruna ait pek çok belge ve fotoğraf bulunmaktadır.
Biliyorsunuz kütüphaneler iletişim araçlarının gelişmesi sebebiyle epey sıkıntı çekiyor, bu modern zamanda Yazma Eser Kütüphaneleri iletişim araçlarına yenildi mi?
Yazma Eser Kütüphanemiz bilakis iletişim araçlarını mümkün oldukça geniş kapsamlı bir şekilde kullanmaktadır. Eserlerin dijital ortama aktarılmasında son teknoloji ile donanımlı makineler kullanılmaktadır. Dijitalleştirilen eserler hem CD ortamında, hem de hard disklerde muhafaza edilmektedir. Restorasyon bölümümüzde Dubai’den getirilen, Türkiye’de sayılı kütüphanelerde olan, kağıt tamir ve restorasyon makineleri kurumumuz bünyesinde hizmet vermektedir. İnternet ortamında da web sitemiz ve Kültür Bakanlığı’nın web sitesinde kitaplarla alakalı her bilgiye rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Ayrıca kütüphanemizin güvenliği açısından günümüz şartlarına uygun kamera ve alarm sistemlerimiz de kurumumuzun korunmasında önemli rol oynamaktadır.
Ziyaretçileriniz kimler, kitapseverler mi yoksa araştırmacılar mı?
Kütüphanemiz ilke olarak her ilim insanının hizmetindedir. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’nde verilen okuyucu hizmetleri; başvuru hizmeti, okuyucu rehberliği, bibliyografik danışmanlık hizmetleri şeklinde yürütülmektedir. Okuyucularımız genellikle tarih, filoloji, ilahiyat, arşivcilik, kütüphanecilik, felsefe v.b. alanlarda öğrenim gören fakülte ve yüksek okul öğrencileri, akademik personel, araştırmacılar, lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik tezi ve profesörlük takdim tezi hazırlayanlar ile Osmanlı paleoğrafyası, Arapça ve Farsça gibi klasik Doğu dillerini bilen kişilerden oluşmaktadır.
Yabancı uyruklu araştırmacıların kütüphanemizden istifade edebilmesi ise daha önceleri diplomatik kanallardan yapılan ve usulüne uygun olarak alınan izinlerden sonra mümkün olurken, şimdi ise okuyucuya kolaylık sağlanması açısından Kütüphane Müdürlüğü bu konuda yetkili kılınmıştır. Yabancı uyruklu okuyucu, araştırma yapacağı kütüphaneye gelerek araştırma izni talebinde bulunmakta ve kendilerine özel olan başvuru formunu doldurarak araştırmalarını tamamlamaktadırlar. Kütüphanemizde okuyucu hizmetleri 03.03.2006 tarih ve 26097 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait Eserlerden Faydalanma Usul Ve Esasları Hakkında Tüzük” çerçevesinde hizmet vermektedir.
Konya’nın tarihine ve kültürüne damga vurmuş önemli ilim adamları kütüphaneye sık sık geliyorlar diye biliyoruz. Saçlarını ilim yolunda ağartmış hangi hocalar kütüphaneye geliyorlar?
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi; sahip olduğu el yazması ve Arap harfli basma kitap koleksiyonları ile ülkemizin sayılı ihtisas kütüphanelerinden biridir. Bu niteliği ile tarih, edebiyat, filoloji, ilahiyat, orientalistik (doğu bilimi) paleografik (eski yazıları tanıma bilgisi), bibliyografi, basın ve yayın tarihi, kütüphanecilik tarihi, matbaacılık tarihi, felsefi düşünce akımları tarihi, literatür tarihi, sosyal bilimlerin çeşitli alanlarda yurt içi ve yurt dışında araştırmacılara bilimsel ve kültürel kamu hizmeti vermektedir. Özellikle ilimiz üniversitelerinden İlahiyat, Tarih, Coğrafya, Sanat Tarihi, İletişim, Tıp, Edebiyat Fakülteleri gibi pek çok bölümden öğrenci, öğretim üyesi ve araştırmacılar gelmektedir. Kütüphanemiz, Konyamızın tanınmış ilim adamlarının uğrak yeridir.
Sami Büyükkaynak sordu
Yorumlar