FÜTÜVVETNAME-İ KASAB


FÜTÜVVETNAME-İ KASAB

 

 

 

Ahiler tarafından bazı meslek sahiplerinin Ahilik teşkilatına kabul edilmemesi meselesi dönem dönem fark eden bir konu idi. Nitekim yeni kurulduğu yıllarda kasapların bu teşkilata kabul edilmesi mümkün değildi. Bu konuda bir Fütüvvetnamede yazar ki: "Kasaplar Fütüvvete layık olmayan zümrelerden sayılırlar" denmektedir. Lakin sonraki devirlerde kasaplar da bu teşkilatın üyesi olagelmişlerdir. Bu dönemlere tesadüf eden zamanlarda yazılmış olan "KasabFütüvvetnamesi", Baharistan Şura Meclis Kütüphanesi’ndeki 8898 numarada kayıtlı olup asıl metin yedi sayfadır. Fütüvvetnamenin yazıldığı tarih hakkında herhangi bir bilgiye rastlanılmamıştır. Ancak kâğıt nevindenSafeviler dönemine ait olduğu düşünülür. Kasapların Ahilik teşkilatına kabul edilmelerine izin verilmesi Safevi devleti döneminde XVI.yüzyılın sonlarına rastlamaktadır.

 

Diğer Fütüvvetnamelere uygun olarak kasaplar da kendilerini diğer Ahiler gibi peygamberlerden birine bağlarlar. Bu düşünceye göre, Hz. Âdem meslekte ilk insan olarak görüldüğü için, Ahilikte de ilk olmuştur. Kasap Fütüvvetnamesinde esasen Hz. Âdem, Hz. Havva ile cennetten yeryüzüne geldikten sonra ilk çiftçilikle uğraştığı, bu işten yorulduğu için çiftçiliği bırakıp hayvancılığa yönelmiş olduğu yazılıdır.

 

Molla Hüseyin Kâşifi Sultani Fütüvvetnamesinde şöyle yazar: "Kadirhum günü Hz. Ali koyun kesmek ve koyunun derisini yüzme işini bu tarihten itibaren ahilere hevale etmiştir.".

 

Fütüvvetname-i kasap Ahilerin inançları, gelenekleri hakkında malumat verir. Efsaneler arasına ayetler, hadisler ve duaları serpiştirilmiş, kesilmiş hayvanın helal, haram ve mekruh uzvları hakkında bilgiler verilmiş, hayvanın kesildiği zamanda "Bismillah" veya "Tekbir" getirilmesi gerektiği hususları üzerinde durulmuştur. Bundan başka kesilen hayvanın Allah dergâhına olan şikâyeti hakkında bir hikâye yazmakta ve buradan, hayvanların kesilmeye razı olmadıklarını ve Allah'ın ayetlerini göndermekle artık bunların rıza gösterdiklerini yazmıştır.

 

                                                                                                      Bekir ŞAHİN

KAYNAKÇA

ZiverHüseyinova, “Fars Edebiyatı’nda Ahilik”  Ahilik Uluslararası Sempozyumu, “Kalite Merkezli Bir Yaşam”, Kayseri 2011, s.32.

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar