Çocuk Niçin Kitap Okumalı?

 
                                                                                                                               BEKİR ŞAHİN
Düşünen, fikir üreten, düşündüğünü ifade edebilen ve yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırabilen fertlerin sayısının artması için, çocukluk çağında kitap okuma alışkanlığının kazandırılması şarttır. Kitap okuyan çocuklar eğitim süreçlerinde anne babaların ve eğitimcilerin işlerini de kolaylaştırır. Okuma alışkanlığı olmayan çocuklar, başarılı olmada zorlanmaktadır. Kitap okumayan nesillerin giderek düşünme fonksiyonu körelmekte, fikir üretme kabiliyetleri gerilemekte, yetersiz olan kelime hazinesi ile başarılı iletişim kurma özelliği kazanamamaktadır. Evrensel değer hükümlerinin kazandırılması, karakter ve kişilik gelişmesi, tarih ve kültür şuuru ancak okuyan, araştıran ve bilgiyi seven nesillerin yetiştirilmesiyle mümkündür. Hemen her şeyi anlatma imkânı olmayan eğitim sürecinde, çocuklarımızın kendilerini okuyarak yetiştirmeleri gerekmektedir. Maalesef televizyon seyrederek, bilgisayar oynayarak büyüyen çocuklarımız giderek okuma istidatlarını kaybetmekte ve okumanın sağladığı imkândan mahrum kalmaktadır.
Kitap okuma ile yükselecek zihnî gelişme, anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek 6. veya 7. aydan itibaren dış dünyayı işitebilir. Anne karnındaki bebeğe, huzur veren şeyler okunarak onun bu konudaki kabiliyetlerinin inkişaf etmesi sağlanabilir. Kitap okuyan ve kitap okunan çocukların düşünceleri, diğer çocuklara göre daha zengindir. Düşünme, bilgi ile birlikte geliştiğinden çocuk bildiği kadar düşünebilir. Bilginin desteklemediği düşünceler sığ kalmaktadır. Okuma, çocuğun kelime hazinesini artırmakta ve iletişim kabiliyetlerine müspet katkılarda bulunmaktadır. Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişmesi sağlıklı olmaktadır. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artar.
Kitabın, çocuklarda zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimi büyük ölçüde etkilemektedir bu sebeple çocuklarda kitap okuma sevgisini oluşturma çok önemlidir. Çocuklarda kitap okuma arzusunun, onlara kitap alarak, okuyarak ve masal anlatarak uyandırılabilir. Okuyanların okumayanlara oranla daha başarılı olduklarını ve okumanın öneminin hayat boyu sürdüğünü herkes idrak edebilir.
Aile çevresinde kitaba ve okumaya yönelik olumlu ve teşvik edici tutumlar çocuğu kitap okumaya yönlendirecektir. Kitap sevgisi çocuk okula başlamadan önce başlar. Hatta bu eğitim 2 yaşından itibaren başlatılabilir.
Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için;
· Anne-baba evde kitap okumalı ve çocuklar bunu görmeli.
· Özel kitap okuma zamanları ayrılmalı.
· Çocuğun bilgi kazanması ve bu bilgiyi kullanması teşvik edilmeli.
· Ev ortamında çocukların bilgi birikimi ciddiye alınmalı ve desteklenmeli.
· Çocuğun değer verdiği özel günlerinde ona kitap hediye edilmeli.
· Evde her çocuk için kendisine ait bir kütüphane hazırlanmalı ve kitap okuması mükâfatlandırılmalı.
· Çocuğun okuduğu kitabı başkalarına anlatma imkânı sağlanmalı.
· Anne-baba kitaplardan edindikleri güzel bilgi ve değerleri çocukları ile paylaşmalı.
· Büyük yazarların hayatlarından örnekler verilmeli, onlara hürmet artırılmalı.
· Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zamanlar düzenlenmeli, bu konuda aşırılığa izin verilmemeli.
· Günlük gazete, dergi ve süreli yayınlar takip edilerek çocukların merak hissi tahrik edilmeli ve alışkanlık kazandırılmalı.
· Çocukların harçlıklarından kitaba para vermeleri teşvik edilmeli.
· Kitap evleri ve kitap fuarları gezilerek çocukların buralara ısınmaları sağlanmalı.
· Kitap okuma konusunda çocuklara baskı yapılmamalı.
· Küçük çocuklara kitaplardan sevebilecekleri bölümler okunmalı.
· Kitap okuyan çocukların eğitim süreci kolaylaşır.
· Birçok aile çocuklarının kitap okumasını sağlayamamaktan yakınır.
Eline bir kitap alıp uzun süre okumaktan sıkılan çocuk, saatlerce televizyon ve bilgisayar başında oturmaktan hiç şikayet etmez. Anne babasını bir kere olsun eline kitap alıp okurken görmeyen çocuklar, elbette “Televizyonun başından kalk da biraz kitap oku!” diyen sese aldırmaz. Ailelerin çocuklarını en az çizgi film ve bilgisayar oyunları kadar eğlenceli olan kitapların dünyasına çekebilmesi için yapması gereken bazı uygulamalar vardır. Önce çocuk kitap okumanın faydasına inanmalı ve ihtiyaç hissetmelidir

Yorumlar

Popüler Yayınlar